Bosuilbroedgeval met webcam gevolgd / maart april mei 2012

Onder de foto staan de links naar de filmpjes. Klik ze aan om de leuke YouTube filmpjes te zien.
Lees onder de filmpjes het chronologische tekstverslag.

Beste natuurvrienden,

De afgelopen twee jaar, 2011 en 2012, hebben we jonge bosuilen in onze nestkast gehad. Om er meer van te kunnen genieten heb ik een webcam in de kast gebouwd en een webcam buiten bij de kast geplaatst.

Hieronder geef ik een tekstverslag van het verloop van het broeden in 2012 aangevuld met enkele filmpjes, zie de links hieronder.
Het verslag wordt aangevuld met diverse foto's waarvoor een apart fotoalbum is aangemaakt, zie de links hieronder.

Met groet,
Leo Ceelen


 


Onderstaande filmpjes zijn gemaakt. Klik hieronder op de titel om naar de filmpjes te gaan.

Het ouderschap van een bosuilpaartje met webcam gefotografeerd door Leo Ceelen / 2012

18-5 / De groei van de kuikens van dag tot dag in 1 filmpje

7-5 / En daar gaat het kleinste en laatste kuiken

7-5 / De eerste stapjes van het kleinste en laatste kuiken buiten de kast

6-5 / Het eerste kuiken verlaat de nestkast en wordt takkeling

5-5 / Vrouwtje heeft een flink konijn gevangen

5-5 / De eerste stapjes

4-5 / Toegang wordt versperd door een slapend kuiken

4-5 / Met twee kuikens in het gat en een prooi

3-5 / Dat ging maar net goed

3-5 / Dat aannemen van een muis is nog niet zo makkelijk

2-5 / Prooioverdracht buiten de nestkast

30-4 / Eerste kennismaking van een kuiken met de buitenwereld

29-4 / Ouder brengt muis maar kuikens hebben geen trek (buitencam)

26-4 / Ouder brengt muis maar kuikens hebben geen trek (binnencam)

26-4 / Jongste en oudste kuiken vechten om een muis

25-4 / Soms hebben de kuikens genoeg van al die muizen

23-4 / Gravende kuikens

22-4 / Beide ouders brengen kort na elkaar elk een muis. Opgenomen met de buitencam

21-4 / Wat moet ik nu met deze muis

20-4 / Er wordt een konijn aan de kuikens gevoerd

19-4 / Spinnencam in plaats van uilencam

19-4 / Het is dringen in de kast

18-4 / Een gevecht voor een muis

17-4 / Dringen voor een prooi

16-4 / Vrouwtje gaat op jacht

15-4 / Kleine kinderen worden groot / Animatie door de tijd heen

14-4 / Kuiken eet muis met huid en haar op

13-4 / Pa brengt een flinke muis en een kuiken begint daar aan

10-4 / Een iets te grote prooi voor het kuikentje

8-4 / Kauwtje denkt indruk te maken

8-4 / Moeder met een van haar kleintjes

 
 

4-4 / De twee jonge bosuiltjes alleen in de kast

4-4 / Aanval van kauwtjes op de nestkast

4-4 / Vrouwtje hapt naar spin

3-4 / Er is een tweede uiltje uit het ei gekropen!

3-4 / Het kuikentje is even goed te zien

3-4 / Nieuwe voorraad wordt aangeleverd

2-4 / Het eerste bosuiltje is geboren

27-3 / Het mannetje komt een muis brengen voor het vrouwtje, maar zij is net even van het nest af. Mannetje gaat voor de nestkast zitten wachten tot ze terug komt

22-3 / Vrouwtje komt terug op het nest

19-3 / Vrouwtje krijgt een vogeltje als prooi

14-3 / Vrouwtje krijgt muis

12-3 / Mannetje brengt muis bij vrouwtje

11-3 / Mevrouw eet een muis op



.

7-5 / En ook het laatste bosuiltje heeft de nestkast verlaten
Vanavond heeft ook het jongste bosuiltje de veilige nestkast verlaten. Na een paar vliegoefeningen op de tak voor de nestkast (zie filmpje) ging het kuiken al vrij snel de wijde wereld in. We blijven ze de komende tijd volgen omdat ze nog een behoorlijke periode in de buurt blijven en nog steeds door de ouders gevoerd worden. Dat kan best nog wel een week of 6 duren.

.

7-5 / Tweede bosuiltje uitgevlogen
Zo rond 6.00 uur vanmorgen heeft het tweede bosuiltje de veilige nestkast verlaten en verruild voor een onzeker takkelingenbestaan. Op de foto lijkt het afscheid te nemen van het kleinste kuiken.

.

6-5 / Het eerste kuiken is de wijde wereld in
Vanavond heeft het eerste kuiken afscheid van ons genomen! Gisteren was het kuiken voor de 1e keer buiten de kast en vandaag voor de 2e maal. Na een poosje voor de nestkast op de tak op en neer gelopen te hebben, ‘vloog’ het kuiken uit beeld. Het was niet echt vliegen, want dat kunnen ze nog niet. Voorlopig zijn het nog ‘takkelingen’. De kuikens gaan wel een gevaarlijke periode tegemoet nu ze nog niet kunnen vluchten voor gevaar. Wij hopen dat het goed met ze gaat.

.

5-5 / De eerste stapjes in de grote wereld
Na een flink aantal lange avonden deze week, dat de jonkies al in het gat van de kast gingen zitten. Was het vanavond zo ver. Het eerste kuiken maakte de stap naar buiten de kast. Er werd een aantal vliegoefeningen gedaan op de tak.

.

4-5 / De kuikens staan op uitvliegen
De kuikens worden met de dag groter en behendiger. Al enkele dagen zitten ze om beurten in de vliegopening te wachten op prooi, of zo maar naar buiten te kijken. Het zal niet lang meer duren of de kuikens klauteren uit de nestkast op weg naar een onzeker takkelingenbestaan! Eten wordt er meer dan voldoende aangevoerd. Afgelopen nacht werd nog een stevig jong konijn aangevoerd (zie de foto waarop nog de helft ervan te zien is). Geinige dingen gebeuren ook zoals 2 kuikens die tegelijkertijd in het gat zitten en wachten op prooi. Zie het leuke filmpje hiervan. Of het filmpje waarop te zien is dat een kuiken in het gat ligt te slapen terwijl het mannetje een muis komt brengen. Dat kuiken zelf heeft geen honger en het verspert de doorgang voor het mannetje dat naar binnen wil met de muis! Hoe lost hij dat op?

.

26-4 / Kuikens blijven overdag alleen / Kuikens vechten een strijd uit om een muis
Vanochtend is het vrouwtje voor het eerst niet teruggekeerd op het nest. Dat betekent dat de kuikens vanaf nu overdag alleen moeten blijven. Weer een stap verder in de ontwikkeling van de kuikens! Nu zal binnen enkele dagen het oudste kuiken het veilige nest opgeven voor een onzeker 'takkelingenbestaan'. De andere kuikens volgen dan enkele dagen daarna. Ook weer een leuke fase om te volgen.
Bij de eerste prooien van de nacht wordt er soms stevig gevochten om de prooi omdat de kuikens hongerig zijn. In een filmpje wordt strijd geleverd tussen het kleinste en grootste kuiken om een muis. Het grootste kuiken heeft de muis, maar het kleinste heeft er ook trek in en gaat de strijd aan. Na heel veel heen en weer getrek lijkt het oudste kuiken te winnen maar de kleine geeft niet op. Uiteindelijk weet hij het achterste stuk van de muis te bemachtigen en op te eten. Aan het einde van de film zie je het kleine kuiken de prooi opschrokken en het staartje van de muis zie je nog uit zijn bek steken. Het grote kuiken kijkt verbouwereerd toe!

.

25-4 / Soms hebben de kuikens genoeg van al die muizen
De ouders brengen elke nacht heel wat muizen naar de kuikens en het worden er steeds meer omdat de kuikens flink groeien en steeds meer eten nodig hebben. Afgelopen nacht werden er maar liefst 14 muizen gebracht. Maar op een gegeven moment zijn de kuikens verzadigd. Als moeder muis nummer 8 brengt, dan passen ze even. Ze probeert het wel door de muis voor de kuikens te houden en eindelijk na lang aanhouden offert een kuiken zich op en schrokt de muis op.
Vannacht was ook voor de eerste keer te zien dat een kuiken een muis zelf in stukken scheurde en opat.

.

23-4 / Gravende kuikens!
Al twee keer is gezien dat de kuikens flink aan het graven zijn in het materiaal dat op de bodem van de nestkast ligt. En niet zomaar een beetje wroeten. Het zand en de restanten uit de braakballen vliegen door de lucht! Onbekend is waarom ze dat doen. Nemen ze een stofbad zoals kippen ook graag doen? Of is het speelgedrag? 
Als iemand de reden weet, dan graag een reactie plaatsen.

.

20-4 / Het vrouwtje voert een jong konijn op aan de kuikens!
Het vrouwtje bosuil heeft een jong konijn (of haas?) gevangen. Die prooi is veel te groot voor de kuikens, dus daar moet het vrouwtje mee helpen. Zij scheurt het konijn aan stukken en voert die op aan de kuikens. In een filmpje is te zien hoe een kuiken een poot van het konijn krijgt aangeboden.

.

18-4 / Het kleine kuikentje maakt een vergissing!
In het filmpje zie je dat het kleinste kuiken een muis krijgt, maar het pakt de muis aan de verkeerde kant beet (bij de staart i.p.v. bij de kop). Het krijgt de muis daardoor maar moeilijk naar binnen en een ander kuiken profiteert daarvan. Dat kuiken begint aan de goede kant van de muis en na enig heen en weer getrek, verliest het kleinste kuiken de prooi. Weer wachten op een volgende kans!

.

17-4 / Het kleinste kuiken heeft het niet altijd makkelijk!
Je ziet een duidelijk verschil in grootte van de kuikens. Het kleinste kuiken heeft het vaak moeilijk en komt meestal het laatst aan de beurt bij het voeren. Maar op deze avond is de kleinste het rapste en is het met de muis weg! De grotere kuikens kunnen alleen maar beteuterd toekijken! In een filmpje kun je de kleine held aan het werk zien.

.

15-4 / Kleine kinderen worden groot!
De kuikens doen het bijzonder goed. Dat komt o.a. doordat ze meer dan genoeg voedsel krijgen aangeboden. Er is een overdaad aan prooidieren, hoofdzakelijk muizen. In de lectuur lees je dat bosuilen veel soorten prooien eten, maar in de twee maanden dat we ze nu volgen zijn 1 kikker en 2 vogeltjes gebracht en voor de rest waren het allemaal muizen! Dus toch een vrij eenzijdig voedselpatroon.

.

12-4 / Het vrouwtje gaat ’s nachts ook op jacht
Toen de kuikens nog maar enkele dagen oud waren, ging het vrouwtje ’s nachts maar korte tijd van het nest. Ze vloog dan voor maximaal 10 minuutjes uit om te ontlasten en om de braakbal kwijt te raken. Nu de jongen wat ouder worden gaat ze steeds vaker en langer van het nest af om samen met het mannetje op jacht te gaan naar prooidieren. Ook overdag gaat ze ooit in de opening van de nestkast zitten om naar buiten te kijken. De merels slaan dan direct alarm en zwermen om het vrouwtje heen. Ze laat dat vrij gelaten over zich heen komen.

.

7-4 / Vrouwtje neemt even een kijkje bij haar jongen
Afgelopen nacht heeft het vrouwtje lang op de eerste prooi moeten wachten. Het regent wat en dan is het voor het mannetje lastig om prooidieren te vinden vanwege het geluid van de regen. Om 00.14 uur wordt de eerste muis gebracht. In de ochtend vliegt het vrouwtje uit en daarna komt ze even terug naar het nest om naar haar jongen te kijken en vliegt direct daarna weer weg. In het filmpje is dat te zien.

.

5-4 / Drie kuikens, het gezin is compleet!
In de vroege ochtend van 5 april is het derde en laatste bosuiltje uit het ei gekomen en daarmee is het gezin compleet. Nu gaan we genieten van het opgroeien van de jonge bosuilen!

.

3-4 / Het tweede bosuiltje is er!
Vanmiddag is het tweede bosuiltje uit het ei gekomen. Op het filmpje kun je een glimp van het duo opvangen.

.

2-4 / Het eerste bosuiltje is geboren!
En dag later dan gepland is het eerste bosuiltje uit het ei gekomen. Prachtig moment om dat van zo nabij mee te maken. Kijk op het filmpje om de eerste beelden van het kuiken te zien. Het is schitterend!

.

1–4 / Een jong bosuiltje?
Er is nog geen beeld van, maar waarschijnlijk is er een jong bosuiltje. Het vrouwtje is vannacht namelijk niet van de nest geweest wat ze normaal elke nacht even doet. Ook heeft ze een voorraad van twee muizen aangelegd (zie

.

31-3 / Nog steeds willen de kauwtjes ook in de nestkast.
De kauwtjes hebben nog wel zin in deze mooie woning. Vrouwtje bosuil kijkt toe als er een vogel zijn kopje naar binnen steekt, maar reageert niet.
Er zijn nog geen jongen. Ongeveer twee dagen voor het uitkomen kan het vrouwtje de kuikentjes al in het ei horen piepen. Soms lijkt het of ze dat waarneemt. Als er een eitje uit is zien we misschien wel stukken van een ei liggen naast het vrouwtje.
Gisteravond heeft het vrouwtje een muis gehad en vannacht nog weer twee (04.10 en 05.10). Geen slechte nacht dus!

.

27-3 / Het duurt niet lang meer!
Op 1 maart heeft het vrouwtje het eerste ei gelegd en meteen daarna is ze gaan broeden. De eerste nachten niet zo fanatiek, want toen is ze nog vrij vaak van het nest geweest. De broedtijd van een bosuil is 28 tot 30 dagen, dus dat zou betekenen dat het eerste uilskuiken al op donderdag of vrijdag uit het ei zou kunnen komen! Doordat ze in het begin nog regelmatig van het nest is geweest kan het misschien ook nog een dag later zijn. Het worden wel erg spannende dagen!

.

18-3 / Vrouwtje heeft even eten genoeg
Enkele nachten terug bracht het mannetje slechts 1 prooi mee voor het vrouwtje en daarmee had ze het even niet breed! Het gaat nu gelukkig weer beter. Afgelopen nacht kreeg het vrouwtje 4 muizen gepresenteerd en bij de vierde was de zin even over. Ze liet de muis een poosje ‘op voorraad’ liggen om er na twee uur toch nog lekker van te gaan genieten.

.

14 maart / Vrouwtje wordt op dieet gezet 
De afgelopen nacht was niet goed voor het vrouwtje. Ze kreeg slechts 1 prooi van het mannetje en dat is erg weinig (normaal krijgt ze 3 tot 4 keer per nacht een prooi). Kennelijk heeft het mannetje het moeilijk met het vinden van prooidieren! Vandaag heeft ze om 20.50 uur haar eerste prooi gekregen (en hopelijk niet de laatste). Het was een lekkere vette muis. Op het filmpje zie je hoe de muis verorberd wordt. Let op de pootjes van de muis die het laatst verdwijnen! De natuur is soms wel hard!

.

13 maart / Het blijft bij drie eitjes
Afhankelijk van het voedselaanbod legt een bosuil 3 tot 4 eieren. De periode tussen het leggen is 2 á 3 dagen.
Het is nu al weer 5 dagen geleden dat het vrouwtje het laatste ei geproduceerd heeft, dus het zal wel bij drie eitjes blijven. Hopelijk komen er, net als in de afgelopen jaren 3 "mooie" uilskuikens te voorschijn.

.

10 maart / Vrouwtje gluurt naar buiten 
Soms is het vrouwtje nieuwsgierig naar wat er buiten de nestkast gebeurt, dan gaat ze staan en gluurt door de opening heen naar buiten. Dat levert dit mooie plaatje op.

.

9 maart / Kauwtjes beoordelen of de woning nog vrij is
Vroeg in het voorjaar toen de uilen er nog niet waren, kwam dagelijks een koppeltje kauwen in de nestkast kijken en ze waren zeker van plan er te gaan broeden. Nu de bosuilen de kast in beslag genomen hebben, doet het koppeltje kauwtjes verwoede pogingen om de nestkast te heroveren. Ze zitten dagelijks voor de kast en vliegen voor de opening langs om het vrouwtje bosuil te imponeren. Uit de beelden blijkt dat zij zich er niet druk om maakt. Vandaag kwam ook nog een koppeltje holenduiven een poging wagen, maar ook dat zonder resultaat.

.

8 maart / Het vrouwtje kijkt recht in de IR-camera 
We zien nu dat het vrouwtje fanatieker gaat broeden. Toen er nog maar 1 ei was, ging het vrouwtje ’s nachts nog regelmatig van de nest gedurende een langere periode (wel meer dan een uur). Nu ze drie eieren heeft gaat ze ’s nachts nog wel af en toe van de nest, maar slechts heel kort (een minuutje of 10). Ze brengt de tijd door met het nest in orde maken, de eitjes ordenen, de veren poetsen, een beetje soezen en rustig rondkijken. Soms kijkt ze recht naar boven in de camera.

.

7 maart / Het derde ei is gelegd 
Er zitten steeds 3 dagen tussen het leggen van de eieren. Deze nacht is het derde ei gelegd. Zou het daar bij blijven? Wij denken van wel omdat de afgelopen twee jaar ook steeds drie jonge bosuilen uitgevlogen zijn. Het kan natuurlijk zijn dat er toen meer eieren gelegd zijn, maar dat er gedurende de eerste weken een jong gesneuveld is (en opgepeuzeld is door de andere kinderen!).

.

6 maart / Mevrouw peuzelt een gekregen vleermuis op 
Dat was wel even schrikken! Wij hebben in onze tuin diverse vleermuiskasten hangen om vleermuizen te lokken omdat we dat hele leuke en interessante beesten vinden. Elke avond tegen het donker worden genieten we van de vleermuizen die, acrobatische toeren makend, hun kostje bij elkaar scharrelen. En dan ineens veranderen ze zelf van jager in prooi! De natuur is soms toch wel hard.

.

5 maart / Meneer geeft muis over aan mevrouw 
Het is elke weer vertederend om te zien hoe het mannetje een prooi afgeeft aan het vrouwtje. Daar maakt het mannetje overigens geen langdurig ritueel van! Het kost hem nog geen twee seconden om aan te vliegen, in de opening te gaan zitten, de prooi over te dragen en weer weg te vliegen. Niet echt een romantisch etentje met twee dus!

.

4 maart / Het tweede ei is gelegd 
Het vrouwtje is door de dag heen zowat constant bezig met het schikken van het nest. Vanwege dat gedrag verwachtten we dat er weer een ei op komst moet zijn en jawel het 2e ei is er.

.

2 maart / Mannetje brengt muis naar vrouwtje 
Het vrouwtje blijft het grootste deel van de nacht op het nest en het mannetje komt eten brengen. Het menu bestaat hoofdzakelijk uit muizen. Ook een kikker is al het slachtoffer geworden. Gemiddeld krijgt het vrouwtje 3 prooien per nacht.

.

1 maart / Onze bosuil heeft het eerste ei gelegd 
Wat een opluchting! We hebben er zo naar uitgekeken en daar is dan eindelijk het eerste ei. Sommige vogelkenners hadden ons gezegd dat het al te laat was en dat ze niet meer zouden gaan broeden. Wij bleven echter een rotsvast vertrouwen in onze uilen houden, en terecht zo is gebleken.

.

27 februari / Mevrouw in de kast, klaar voor wat komen gaat 
De afgelopen nachten is het vrouwtje af en toe in de nestkast komen kijken maar overdag was ze weg. Dit is de eerste keer dat het vrouwtje ook overdag in de kast blijft. We hebben nu goede hoop dat ze toch gaat broeden.

.

23 februari / Het eerste vastgelegde bezoek 
Elke ochtend is het eerste werk de computer opstarten om te kijken wat de camera ’s nachts hebben vastgelegd. En dan is daar ineens het eerste uilenkoppie dat door de opening naar binnen gluurt. Wat een opluchting! De uil gaat nog niet de kast in. Misschien schrikt de camera met de infrarood lampjes toch af!

.

16 februari / Kauwtjes in de nestkast 
Geen bosuilen, maar kauwtjes in de nestkast! De hele dag is een koppeltje kauwtjes in de nestkast aan het rondscharrelen. Ze zijn duidelijk van plan hier te gaan broeden. Ook wel mooi, maar daar zitten we niet echt op te wachten!

.

15 februari / De nestkast is gereed 
De camera’s zijn geïnstalleerd. Nu maar afwachten of de bosuilen ook dit jaar de nestkast gaan gebruiken. We hebben onze twijfels omdat we de bosuilen minder vaak horen roepen, en meestal ook nog wat verder weg. Voorgaande jaren was het koppeltje nadrukkelijker aanwezig in onze tuin. We hoorden ze vaak in de directe omgeving van het huis naar elkaar roepen

.