Lezingen 2013 – 2014 Bezoekerscentrum De klapekster 20.00 u

 

   

Lezingen

2013 – 2014

 

Bezoekerscentrum

De klapekster

20.00 u

 

     

18 oktober

Costa Rica en Nicaragua – Leen Segers

 

2 weken Costa Rica, 1 week Nicaragua... Onvoorbereid, maar met goede reisgidsen trokken Pascal & Leen van eind juni tot half juli 2013 naar Costa Rica en Nicaragua. Costa Rica staat gekend voor zijn vele natuurparken... De grote diversiteit en de bijhorende milieubescherming maken van dit land een pareltje qua tropische fauna &flora. Al vanaf dag één stonden er op hun waarnemingslijstje : kikker, slang, apen, kaaiman, kolibries, luiaard... De vele andere parken voegden altijd wel iets toe. Aan de Caraïbische zee komen elk jaar vele zeeschildpadden hun eieren leggen... Of zij ze gezien hebben, vertellen ze je op de fotolezing. Costa Rica is gekend voor zijn natuur, maar voor wat cultuur zochten zij Nicaragua op. Twee buurlanden, maar o zo verschillend. Nicaragua was een mooie aanvulling van de reis. Tientallen vulkanen versieren het landschap.

 

1 november

Finland, het land van 1000 meren – Geert Brosens, Katrien Knaeps

HHHHHHH

 

Deze lezing is een verslag van hun gezinsreis naar het zuiden van Finland. Ze nemen jullie mee naar het grillige en ruige landschap van het Saimaa-merengebied in het zuidoosten. Ze bezochten ook de meer open en weidse landschappen van de “graanschuur van Finland” in het zuidwesten. Een bijzondere ervaring was ook de tocht door één van de ontelbare moerassen die Finland rijk is, op zoek naar de arctische moerasbraam. Meermaals op de reis werd hun aandacht getrokken door de boeiende en prachtige Parelduiker. Deze sierlijke watervogels kwamen geregeld poseren voor de lens.

 

 
   

4 oktober

Bretagne – Wim Verschraegen, Ingrid Brosens, Bart Hoeymans, An Bartholomeeusen

 

Reisverslag van Bretagne waarbij zowel het noorden, westen als zuiden werd bezocht met oa La Brière, een zeer groot moerasgebied en de met Rode Dopheide begroeide rotsen. Ook culturele toppers zoals de menhirs van Carnac, Mont Saint Michel, ….  komen aan bod.

 

La Provence – Ria Van Aelst

 

Met zijn zessen gingen ze op zoek naar de zon natuur en cultuur. Ze hebben dat gevonden in de Var. Onderweg een onverwacht avontuur en een bezoekje aan Avignon.

Kijk mee naar typische stadjes, dorpjes, de mediterrane kust, kloosters, okerrotsen, oudheden enz.  Geniet van hun mooie herinnerinen.

 
       

13 december

Finland, adembenemend koud – Arnold Wittenberg

 

Begin januari trok Arnold Wittenberg naar het Hoge Noorden … 5 maanden studeren in Finland. Het land van - 30°C, donkere grijze dagen, een zon die enkele weken per jaar niet opkomt, sneeuw tot 80 cm hoog en hardrock music. Herinner je nog de Eurosongfestivalfinale 2006? De winnaars waren de monsterlijke Finnen ‘Lordi’. Welkom in Finland!

Waarom zou een mens naar Finland gaan?

 

 
     

29 november

De Grote Slenk – Jan Meyers

 

Van bezoek aan een vriend tot een passie voor Oost- en Centraal-Afrika. Een lezing over het ontstaan van de grote slenk met zeer diverse landschappen, flora en fauna tot gevolg.

Landen die aan bod komen zijn  Uganda, Rwanda, Kenia, Zuid-Tanzania en Malawi.

 

 
 

10 januari

Catalonië – Jef Leestmans

 

Wilde kusten, verlaten steppes en woeste bergen, dat is Catalonië in het kort.  Catalonië is een ideale plaats voor vogeltrek, overwinteraars en speciale broedvogels zoals Havikarend, Steenarend, Rotsklever, Brilgrasmus, Provencaalse- en Baardgrasmus, Lammergier, Vale gier, Oehoe, Rotslijsters, … Kortom elk seizoen is er goed.  Wist je dat er zelfs Pijlstormvogels, Alken, Jagers en Stormvogeltjes kunt zien ? Dan hebben we het nog niet over de flora die bestaat uit zowel mediterrane juweeltjes als zeldzame bergplanten.  En vergeten we bijna nog de andere fauna met reptielen, vlinders, zoogdieren, … enz. Een slideshow brengt jullie door de mooiste plekjes zoals de steppen van Lleida, de wetlands van Aiguamolls en de Ebro-delta, de bergen van Alberr                a en de Pyreneeën.  Door Jef Leestmans, een Schotse Vlaming die in Catgalonië overwintert.

 

     

7 februari

Kgalagadi Transfrontier Park South Africa – Els Roos en Chris Bal

 

Het park situeert zich in het zuiden van de Kalahari woestijn en is het eerste grensoverschrijdende Peace Park in Afrika.

Het is een combinatie van Zuid Afrika’s  Kalahari Gemsbok Nationale Park en  Botswana’s  Gemsbok Nationale Park en is bijna  40.000 km²  groot. Het is  één van de grootste beschermde gebieden  ter wereld. Het park is beroemd om zijn rode zandduinen en droge landschappen begroeit met Kameeldoorns.

In de twee droge rivieren die het park doorkruisen, nml  de Auob en de Nossob zijn waterputten voorzien die het wild aantrekken  zoals Gnoes, Gemsbok, Springbok, Eland en Rode hartebeest. Welke op hun beurt  roofdieren aantrekken zoals Cheeta’s, Luipaarden, Jakhalzen, Hyena’s en de mooie zwart gemaande Kalahari leeuw.

Het park is ook gekend voor haar (roof)vogels, de meest voorkomende zijn de Slangenarend, de Bateleur,  gieren , sperwers en valken en ook tal van kleinere vogels zoals   Bijeneter, wevers, enz.

Ze reden er 3 weken langs  en door de droge rivierbeddingen en kampeerden  op omheinde  campsites  tussen  Grondeekhoorns, Mangoesten, Jakhalzen en  soms zelfs een dodelijke slang.

 

 
   

24 januari

Lezing over de dodendraad, een grensversperring uit WO I.  – Herman Janssen en Frans Van Gils

 

De Duitse bezetter sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich.  Hij was 316 kilometer lang en heeft vele honderden mensenlevens gekost.

De klemtoon van de lezing ligt op de heel bijzondere situatie in de Noorderkempen, waar Baarle-Hertog omwille van de enclavesituatie als enige gemeente aan de Belgisch-Nederlandse grens door het Duitse leger niet bezet kon worden. Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van unieke foto’s over de gevolgen van de dodendraad voor onze grensregio. Over het smokkelen van rekruten voor het Belgische leger, brieven van en naar het front en voedingswaren. Over familieleden die mekaar jarenlang niet meer konden zien. Over spionage en verzet tegen de Duitsers. Over hongersnood, oorlogskost, Spaanse Griep, enzovoort.

Tot slot bespreken zij hun pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog”.

 

 
   

14 februari

Flirten in het groen – Joeri Cortens

 

Flirten en verleiden. Iedereen doet het of…probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. Durf in de spiegel kijken en laat je verleiden.