Vrijdag 26 september 2014 : Filmavond vlinders van Vlaanderen en Wallonië door Emiel Boeckx en Vlinderwerkgroep Taxandria
Emiel Boeckx is gedurende 3 jaar op stap geweest met zijn camera in alle uithoeken van Vlaanderen en Wallonië om meer dan 70 dagvlindersoorten op beeld vast te leggen. Tijdens deze avond toont hij deze unieke documentaire waarbij het gedrag van heel wat soorten mooi in beeld worden gebracht.
Daarnaast stelt vlinderwerkgroep Taxandria ook nog kort haar werking voor.
Vrijdag 10 oktober 2014 : Lezing biodiversiteit en de vroegere landbouw door Antoon Van Tuijl
Er wordt vaak beweerd dat het landschap van de Kempense zandgronden rond 1900 de grootste natuurwaarden had dan eerder en zeker later het geval was en is. Die hoge natuurkwaliteiten en grote biodiversiteit moeten verband houden met de oude landbouwsystemen. Boeren deden verschillende dingen op verschillende plaatsen, maar op die verschillende plaatsen deden ze wel jaar na jaar hetzelfde. Dit lijkt wartaal, maar wat er staat klopt wel! Het gaat om de werkzaamheden op de akkercomplexen, in de hooilanden en op de heidevelden. Belangrijk in het verhaal zijn ook de overgangsgebieden tussen deze drie arealen.
In de lezing lopen we aan de hand van geprojecteerde beelden door het ontstaan van ons zandgrondenlandschap, het ontstaan van ons gemengd-bedrijf-landschap en wandelen dan door de landschapstypen die de 19de eeuwse zandboer bewerkte om de biologische rijkdom daarvan te ervaren.
Vrijdag 17 oktober 2014 : Lezing over bomen door Joost Verbeke
"In de week van het bos
word ik weer week ...van het bos
een voordracht over bomen:
wie zijn ze, wat doen ze met ons, wat doen wij met hen,
hun rol op onze planeet, hun betekenis voor de mensheid en voor de kleine jongetjes die er in klauteren, vallen en weer opstaan.
We hebben zwiepende wilgen, we hadden ongelooflijke olmen,
we hebben exoten die niet meer van wijken willen weten
We maken samen een ongelooflijke reis doorheen bomenland!"
Vrijdag 21 november 2014 : Lezing Brazilië en ónze voedselverspilling door Luc Vankrunkelsven
11.11.11. zet dit jaar in op de gigantische voedselverspilling op de akkers, in het transport, in de voedingsindustrie, in onze eigen ijskast...
Goed om in dit kader eens stil te staan bij de Zuidlink van onze veelvuldige vormen van verspilling. Zo is onze hoge consumptie van dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) in ons huidig landbouwbeleid maar mogelijk door vernietiging van ecosystemen in het Zuiden. Heel concreet gaat het over het Amazonegebied en de Braziliaanse savanne, de Cerrado. Luc Vankrunkelsven van wervel.be, BrazilIëkenner, treedt met ons in dialoog over de interafhankelijkheid van onze consumptiepatroon en vernietiging vér weg, aan de andere kant van de oceaan. Luc VK schreef verschillende boeken over het thema. Zijn laatste werk luidt 'Voeding verknipt' en sluit aan bij deze campagne.
Vrijdag 5 december 2014 : Lezing Indonesië door Riet De Strooper
‘SELAMAT DATANG’, welkom.
Indonesië is een wereld op zich. De verscheidenheid aan culturen, mensen en landschappen is onvoorstelbaar groot en kent een unieke flora en fauna.
Het land telt rond de 17.500 grote en kleine eilanden en is daarmee de grootste archipel ter wereld. Ongeveer 6000 eilanden zijn bewoond.
In 2013 verkende Riet een stukje van Java, Bali en Sulawesi.
Vrijdag 19 december 2014 : Lezing landschapsfotografie door Bart Heirweg
Met Bart Heirweg halen we een klepper in huis die al heel wat internationale prijzen heeft gewonnen met zijn foto’s.
Tijdens deze presentatie over landschapfotografie bespreekt Bart onder andere de basisbegrippen van fotografie gaande van diafragma en sluitertijd, scherptediepte, scherpstellen, ISO, belichting en histogram tot de voor- en nadelen van JPEG en RAW bestanden. Daarnaast bespreekt hij ook de 4 belangrijkste pijlers bij landschapsfotografie: visie en stijl, voorbereiding, compositie en het belang en gebruik van licht. Tenslotte komen een aantal landschappentypen aan bod, waarvan de belangrijkste aandachtspunten in de verf worden gezet en toegelicht welke locaties een echte aanrader zijn om te bezoeken.
Inkom : 5 EUR leden en 10 EUR niet leden
Vrijdag 16 januari 2015 : lezing over de Kempen in de vorige eeuwen door Jan Bastiaens
Jan Bastiaens vertelt het verhaal van landschap en landbouw in de Antwerpse Kempen, van pakweg het jaar 1000 tot 1900. Heide, schapen, plaggenbodems, dorpen en gehuchten, boekweit, zandverstuivingen, vloeiweiden, turf, dennenbossen … allemaal passeren ze de revue en misschien zelfs een paar wolven.
Vrijdag 30 januari 2015 : Lezing Slovenië door Ria Van Aelst, Gie Segers en Jé Van Loock en Zuid-Frankrijk door Ingrid Brosens en Wim Verschraegen
Slovenië : Een trip langs de Soča, een rivier in West- Slovenië op de grens met Italië. ‘Ten oorlog’ achterna zagen ze nog vele andere schoonheden van de streek.
Frankrijk : reisverslag waarbij eerst enkele dagen de natuurpracht van La Brenne (Midden-Frankrijk) werd bezocht om verder te trekken naar Zuid-Frankrijk aan de Middelandse zee aan de voet van de Pyreneeën. Nadien werd er nog kort verbleven in de Bourgognestreek.
Vrijdag 6 februari : Lezing Armenië door Jef Leestmans
Armenië is één van de bakermatten van onze cultuur met heel wat vroeg-christelijke schatten, kerkjes, relicten en kloosters. Armenië is de wieg van het christendom. Heel wat eeuwenoude kerkjes en kloosters zullen hiervan getuigen. Dit alles te midden van de groene heuvels en wit besneeuwde bergen van de Transcaucasus. Georgië is al bekend als vogel- en natuurreis bestemming. Het kleine, schaars bevolkte buurland Armenië volgt. Een onbekend land aan de rand van verschillende beschavingen. Het was het eerste land dat het Christendom als staatsgodsdienst erkende nog voor Rome. De hoofdstad Yerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee één van de oudste steden ter wereld. Uiteraard heeft dit gebergte met een gemiddelde hoogte van 1900 meter ongelooflijk mooie landschappen.
Zaterdag 14 februari 2015 : Flirten in het groen door Joeri Cortens
Joeri Cortens (1976) uit Herentals is een jonge, hedendaagse natuur-specialist. Je hoort en ziet hem regelmatig op radio en televisie. Bij zijn dierenavonturen gebruikt hij de modernste technieken. Als Joeri vertelt, dan straalt de passie van hem af. Zijn enthousiasme deelt hij ook met Natuurpunt, waar hij al jaren werkt als educatie-expert. In het Wild van Dieren-team zijn zoogdieren en natuurbehoud zijn specialisatie.
In de schoot van Natuurpunt Educatie werkte hij een bijzonder avondarrangement uit: Flirten in het Groen. Natuurpunt Markvallei aarzelde niet en … boekte Joeri op zaterdag (jawel!) 14 februari. Vanaf 20 uur start het avondprogramma.
“Flirten in het Groen” wordt ons ideale Valentijnsgeschenk, een avond puur genot. De plaatsen zijn beperkt!
Vanaf 14 februari begint het te kriebelen. En in de natuur kan je dat heel goed merken. Flirten en verleiden. Iedereen doet het of …probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. Durf in de spiegel kijken en laat je verleiden ...
Tijdens de lezing die gepassioneerd wordt gebracht door Joeri, serveren we de genodigden in de Klapekster een aangepast drankje en enkele hapjes. We zorgen bij deze gelegenheid voor een bijzonder romantisch sfeertje.
Kaarten enkel af te halen in de Klapekster – 10 euro voor leden/ 15 euro voor niet-leden. Vergeet dus zeker ook je lidkaart van Natuurpunt niet mee te brengen, of misschien is dit wel de gelegenheid om alsnog je natte droom om lid te worden waar te maken.
Info: Drej Oomen – drej.oomen@natuurpunt.be
Vrijdag 27 februari 2015 : Lezing De vallei/beekdal van het Merkske door Bart Hoeymans en Theo Bakker
Het Merkske is een grensoverschrijdend natuurgebied van meer dan 1500 ha in het hart van de Markvallei. Het betreft een divers landschap met een kronkelend riviertje als levensader, omgeven door prachtige beemden, bossen, akkers, houtkanten met heel veel biodiversiteit. Een natuurgebied beheerdt door verschillende organisaties die allemaal hetzelfde willen : dit prachtige landschap beschermen en bewaren.
Theo Bakker van Staatsbosbeheer en Bart Hoeymans van het Agentschap voor Natuur en Bos nemen jullie mee naar dit prachtige gebied in uw achtertuin.
Vrijdag 13 maart 2015 : lezing over de dodendraad, een grensversperring uit WOI door Herman Janssen
De Duitse bezetter sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring van ongeveer 2.000 volt in een ultieme poging om het clandestiene grensverkeer stil te leggen. De dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich. Hij was 316 kilometer lang en heeft vele honderden mensenlevens gekost.
De klemtoon van de lezing ligt op de heel bijzondere situatie in de Noorderkempen, waar Baarle-Hertog omwille van de enclavesituatie als enige gemeente aan de Belgisch-Nederlandse grens door het Duitse leger niet bezet kon worden. Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van unieke foto’s over de gevolgen van de dodendraad voor onze grensregio. Over het smokkelen van rekruten voor het Belgische leger, brieven van en naar het front en voedingswaren. Over familieleden die mekaar jarenlang niet meer konden zien. Over spionage en verzet tegen de Duitsers. Over hongersnood, oorlogskost, Spaanse Griep, enzovoort.
Tot slot bespreken zij hun pedagogische en toeristische realisaties, gekaderd in de honderdste herdenking van de “Groote Oorlog”.
Locatie : alle lezingen vinden plaats in het bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel om 20u00
Inkom : gratis behalve de lezing landschapsfotografie van 19 december en Flirten in het groen van 14 februari