Onderstaande las ik op het blog van Riet Pijnakkers bij BNDeStem ( http://www.bndestem.nl/extra/blogs/natuurlijk-brabant/natuurlijk-riet-wanhoop-om-de-weidevogels-1.5487612 ). Het is een brief van vogelliefhebbers die Riet toegestuurd kreeg.
Niet verkeerd om op dat blog af en toe eens rond te neuzen.
Alhoewel, vrolijk wordt je er niet van.
Beste Riet,
Wij hebben afgelopen seizoen met de hele groep overwogen om te stoppen. Het was weer zo’n verschrikkelijk demotiverend jaar.
Van de 11 gruttonesten is er 1 nest met 2 pullen groot gekomen in Gilze en van 2 nesten in Chaam hebben we de pullen gezien totdat ze een paar weken oud waren. Daarna niet meer. De rest is uitgemaaid en gepredeerd.
Van de 12 wulpennesten zijn er van 4 nesten jongen groot gekomen, 2 nesten Gilze en 2 in Baarle-Nassau. Van de rest is het nest en/of de jongen verloren gegaan door werkzaamheden met name maaien en enkele door predatie.
Kijk eens naar de scholeksters, die zijn geminimaliseerd! Onvoorstelbaar!!!
En dan de kievit, onze boerenlandvogel van Brabant, die vroeger zo algemeen was, is er het ergst aan toe hier op de zandgronden.
Van de 117 nesten is ongeveer de helft verloren gegaan door predatie en werkzaamheden. Van de nesten die uitgekomen zijn, zijn de jongen op 2 handen te tellen.
Dat zijn dan nog jongen die groot gekomen zijn op plaatsen waar we maatregelen toe hebben kunnen passen, de regeling “Kansen voor de kievit” via Brabants Landschap.
In Altenatuur hebben ze meer nesten, die zitten op de klei, maar de klappen vallen eerst hier op de zandgronden.
Ook in het Beheersgebied aan de Rielsche Heide was het dit jaar weer meer dan dramatisch. Komend jaar is dat dan ook het laatste jaar dat daar geld en moeite in gestoken wordt.
Wat daar wel heel goed gaat, is akkervogels zoals patrijs, geelgors, gele kwikstaart. En in de winter zitten er heel veel vogels die zich tegoed kunnen doen aan de zaden in de akkerranden. Dat is dan ook wel een van de weinige plaatsen in de regio waar akkervogels terecht kunnen. We willen heel graag dit gebied voor de akkervogels in stand houden en liever nog uitbreiden.
De overlevingskansen van het nest en de kuikens van de grutto, wulp en tureluur zou veel groter kunnen zijn als er meer boeren mee zouden doen met de regelingen die we kunnen treffen zoals het creëren van “Kuikenland”. Dit is een hele of halve hectare gras om het nest laten staan zodat het nest met eieren veilig verscholen kan blijven en de kuikens in het lange gras voedsel en dekking kunnen vinden.
Maar ook dat is geen garantie, want als ze na enkele weken de vluchtstrook verlaten en zich vestigen in het gras van de buurman, die dan gaat maaien hebben ze nog geen kans!
Je ziet wel hoeveel werk en tijd wij er mee hebben om iets groot te krijgen. Het is gewoon niet meer om te doen op vrijblijvende basis. Zolang de biotoop niet verbeterd hebben de vogels geen kans.
Ik zou zo graag meer voor de weidevogels willen doen, een oplossing bedenken, eindelijk graag positief nieuws willen vertellen. Maar na 13 jaar in het voorjaar al mijn tijd en energie erin te hebben gestoken, samen met al mijn vrijwilligers, zijn we nu op een punt beland waarbij we niet meer weten wat we moeten/kunnen doen in de toekomst. Moeten we zo nog verder gaan???