Jaar van de Huiszwaluw

Het kan jullie niet zijn ontgaan: volgend jaar is het Jaar van de Huiszwaluw.

De landelijke aantallen broedparen van de huiszwaluw zijn de afgelopen 50 jaar namelijk sterk afgenomen. Vooral in steden is de huiszwaluw nagenoeg verdwenen.

Sinds de eeuwwisseling vertonen de aantallen enig herstel en hier en daar lijkt de soort ook weer als stadsvogel terug te keren.

De oorzaken voor de afname op de lange termijn zijn niet geheel duidelijk, maar hangen waarschijnlijk samen met de afname van vliegende insecten, en (plaatselijk) een gebrek aan geschikte nestlokaties.

 

Ook is onduidelijk waardoor het recente herstel wordt veroorzaakt, en hoe dat verder is te stimuleren. Dat gaan we in het Jaar van de Huiszwaluw daarom onderzoeken, hopelijk samen met zoveel mogelijk van jullie.

Doel hiervan is om te komen tot duidelijke aanknopingspunten voor een betere bescherming van deze prachtige zwaluwen.

En tevens zullen we de charme van een kolonie aan huis of schuur naar voor brengen.

Zie hier en vooral hier voor meer informatie over hoe je mee kunt doen.

 

Oproep: Huiszwaluwtillen’monitoring’

In navolging daarop: sinds 2008 staat in Nederland een groeiend aantal huiszwaluwtillen. Ook weten de zwaluwen deze tillen langzaamaan steeds beter te vinden.
En er zijn voorbeelden waar dergelijke paalnesten broedvogels huisvestten die elders niet meer terecht konden. Ze kunnen dus wel degelijk werken!

Tot vorig jaar verschenen jaarlijkse overzichten van de bezetting in- /en van alle geplaatste huiszwaluwtillen in Nederland, maar helaas is daar door omstandigheden een eind aan gekomen.
Daarom zou het heel mooi zijn als we deze monitoring weer zo gauw mogelijk op kunnen pakken dit jaar. Zeker omdat volgend jaar het Jaar van de Huiszwaluw is.

 

We zoeken dus een vrijwilliger die de monitoring van de tillen op zich wil nemen, samen met één van de initiatiefnemers hiervan.
Het gaat om het bijhouden van de bezetting, door bij de contactpersonen van iedere til hierover navraag te doen na het broedseizoen. Je hoeft dus niet alle locaties af te fietsen!

Daarnaast wordt je geacht het overzicht van bestaande tillen actueel te houden en hiervan (gezamenlijk) een jaarverslag op te stellen en te maken, voor de tillenhouders en andere belangstellenden. Dit verslag zal worden gepubliceerd op de websites van Vogelbescherming en Sovon.

We hopen iemand te vinden die dit de komende jaren op zich wil nemen - met terugwerkende kracht vanaf 2016 - en die een zekere affiniteit met de soort heeft. Je helpt hiermee de Nederlandse populatie huiszwaluwen.

Belangstelling of wil je meer weten? Neem contact met mij op.

 

Nationale Vogelweek 2018

Zoals jullie misschien weten wordt de Nationale Vogelweek volgend jaar georganiseerd van 12-20 mei. Maar zonder de Vogelwerkgroepen geen Vogelweek, want verreweg de meest excursies worden namelijk door Vogelwerkgroepen georganiseerd.

Voor jullie als Vogelwerkgroep biedt de Nationale Vogelweek daarnaast een goede gelegenheid om in contact te komen met potentiele nieuwe leden en om de werkgroep op de kaart zetten. Dus hopelijk helpen jullie ook weer mee er een succes te maken!

Vooral laagdrempelige stadsexcursies doen het trouwens goed, daar is veel vraag naar. En ook tijdens de Vogelweek willen we graag aandacht vragen voor huiszwaluwen.

 

Het formulier waarmee jullie je activiteiten kunnen aankondigen bij de Vogelweek is recent online gegaan, zie hier.

Deze is ook te bereiken via de button ‘Zelf organiseren?’ bovenaan de website. Jullie excursieleiders kunnen dus los! J

In genoemde link vinden jullie ook een checklist om te kijken of jullie activiteit(en) in de Vogelweek past, en tips voor het organiseren van een activiteit.

Aangemelde activiteiten worden overigens vanaf februari zichtbaar voor bezoekers.

 

De meeste deelnemers komen uit je directe omgeving. Plaatselijke media spelen daarom een grote rol in het promoten van de Vogelweek.

Wil je een aankondiging van de Vogelweek in het verenigingsblad, website en of mailing plaatsen? Vogelbescherming stuurt je ruim voor de start van de Vogelweek een persbericht dat je naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Dit kan natuurlijk ook als je geen eigen excursie geeft. Daarnaast kunnen jullie op de sociale media ook aandacht vragen voor je activiteiten (zie onderaan deze pagina).

Nou, bedankt alvast voor jullie medewerking!

 

Rode Lijst & Vogelbalans
Het is uitvoerig in het nieuws geweest, en terecht: de nieuwe Rode Lijst van Nederlandse broedvogels is uitgebracht.

Op de lijst staan 87 soorten, dat is 44% van alle vogels die in ons land broeden. Het aantal vogels in de gevarenzone is ten opzichte van de vorige Rode Lijst uit 2004 toegenomen met 9 soorten, waaronder de wulp en torenvalk.
De Rode Lijst laat volgens Vogelbescherming zien dat zich een drama in Nederland voltrekt.

En hoewel schokkend is het ook een uitermate belangrijk instrument om bijvoorbeeld overheden erop te wijzen dat er meer moet gebeuren om de biodiversiteit in ons land te behouden.

Zie ook hier, en de link naar het onderliggende basisrapport waarop de Rode Lijst is gebaseerd (onderaan het bericht in de link).

 

De jaarlijkse Vogelbalans, die altijd op de Landelijke Dag wordt gepresenteerd, heeft dit jaar ook de Rode Lijst als thema.

Deze laatste is hier te downloaden.

 

Aantrekkelijke vacatures voor de Ledenraad

Een grote organisatie als onze Vereniging, vraagt om een Ledenraad die van vele markten thuis is. Wat ons daarbij bindt, is het beschermen van vogels en hun leefgebieden.
Wij zijn op zoek naar mensen die kennis en ervaring hebben op het gebied van: financiën, organisatie van verenigingen, marketing, communicatie, natuurbescherming en / of ornithologie. Ieder lid van de Vereniging kan zich als kandidaat aanmelden.

Heb je belangstelling en wil je de tijd vrijmaken om actief deel te nemen? Klik dan dan voor meer info.

Nieuwsgierig naar ervaringen van Ledenraadsleden? Lees dan dit blog.

 

Kennen jullie iemand die de Gouden Lepelaar verdient?

De Gouden Lepelaar is een bijzondere prijs van Vogelbescherming Nederland. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een meer dan gewone bijdrage heeft geleverd aan de bescherming van vogels.

Kandidaten kunnen vrijwilligers op het gebied van vogelbescherming zijn, maar ook professionele beschermers, onderzoekers of mensen die via kunst, proza, poëzie of op journalistieke wijze het belang van vogels onder de aandacht hebben gebracht.

Ook heel vernieuwende ideeën kunnen aanleiding zijn om mensen voor te dragen. Iedereen kan kandidaten aanmelden.

Het is van belang dat de activiteiten niet uitsluitend beroepsmatig worden uitgevoerd, maar in ieder geval ook voor een deel buiten werktijd plaatsvinden. Kijk hier voor het volledige overzicht van de criteria.

Goed gemotiveerde voorstellen kunnen tot 1 maart 2018 gericht worden aan Vogelbescherming, ter attentie van Ellis Samsom.

 

Posters roofvogel- en uilenshows

Op initiatief van twee vrijwilligers van het Netwerk Uilenbescherming Brabant, in samenwerking met de gezamenlijke roofvogel- en uilenwerkgroepen en met ondersteuning van Vogelbescherming, is een drietal posters geproduceerd over roofvogelshows.

De posters zijn een vervolg op de folder ‘Roofvogels en Uilen zijn niet voor de show’ en kunnen daar ook een aanvulling op zijn.

Met deze posters willen we op een luchtige maar ook krachtige manier de aandacht trekken van het grote publiek en hen middels beeld en tekst de mensen tot nadenken aanzetten.

Ze zijn via deze link te downloaden, maar gedrukte exemplaren zijn te verkrijgen via ieder van de roofvogel- en uilenwerkgroepen.

 

Verslag Euro Birdwatch 2017
Deze trektelling vond alweer op 30 september j.l. plaats, en het verslag is onlangs gereed gekomen.

Via deze link vinden jullie het. De contactpersonen van de telposten hebben hem zojuist ook ontvangen.

Maar voor de werkgroepen die nog niet bekend zijn met het fenomeen Euro Birdwatch geeft dit verslag wel een goed beeld van het gebeuren.

 

Rest mij nog om jullie een gezond en vogelrijk 2018 toe te wensen, graag tot volgend jaar!

 

Groet,

 

Gert Ottens